Konsantrasyon konusunda herkes sıkıntı çeker. Bu sıkıntı özellikle sınav senesinde belirir. Hevesle masaya oturursunuz, 5 dakika sonra bıkarsınız. Durumu tecrübe ettiğim için blogta bunun hakkında birkaç yazı yayınlamıştım. "Düzenli çalışmaya alışık değilsiniz doğaldır, bu yüzden özellikle yazın kendinize birden yüklenmeyin, tempo yavaş yavaş kendiliğinden artar zaten. Ders çalışmaya şartlanın. Müzik dinlemeyin, çok akılda kalan bir şeylerse sınavlarda başınıza ders açar. Çalışamıyorsanız bile en azından masada bir buçuk saat kalmaya gayret edin. Sürekli saate bakmayın, düşüncelere dalmayın" gibi ifadelerde bulunmuştum.
Bunlar yanlış değil. Bu yazıyı yazmamın nedeni ise bu sıkıntıyı ben de çekmeye başladım. Ama benim başıma ders çalışırken değil film izlerken ve kitap okurken geliyor. Ders çalışırken illa kafayı kullanıyorum bu yüzden ilk 1 saatten önce yoğun bir konsantrasyon eksikliği yaşamıyorum ama bu iki zevkli işi yaparken kafayı kullanmayı birazcık ihmal ettiğimde beynim başka yerlere gidiyor ve "Memento" filmindeki adam gibi "Ya az önce ne izledim/okudum ben moduna girip başa sarıyorum.
Bu yüzden kendim için biraz araştırma yaptım (google'a "exercises to have better concentration" yazdım çünkü daha önce "Ferrari'sini Satan Bilge" isimli dandik kitabı okuduğumdan bu tür tekniklerden haberdardım.") ve sizin de işinize yarayacak birkaç önemli bilgiye rastladım.
Şu adresten çeviriyorum: http://www.wikihow.com/Improve-Your-Concentration
Özellikle 5.Yol çok hoşuma gitti uygulayın mutlaka.
İlk iki metot bana uğraştırıcı geldi siz daha meşgulsünüz size hayli hayli uğraştırıcı gelir o yüzden yazmaya gerek görmüyorum.
1- Oksijen
Yerçekiminden dolayı kan vücudumuzun alt bölümünde toplanır, beyne daha az kan gider(miş.) Kanın akışını kolaylaştırmak için arada kalkıp yürümeliyiz. Biyolojik kısmını iyi açıklayamamışlar, ama bilgi doğru, burası olayı doğruluyor, burada da endorfin salgıladığı için diyor.
Kişisel tecrübelerime gelirsek oksijen olayı önemli, yürümeseniz bile havadar bir ortamda çalışmalısınız. Ders çalışırken bir anda başın ağrıyorsa oksijensizliğe işaret olabilir. Malum kış, odayı havalandıramıyorsanız bile arada 5-10 dakikalığına balkona çıkın, ben kütüphanede çalışırken bunu yaptım yararını gördüm.
2- Beyine Teneffüs Yaptırın
Beyin saatlerce bir şeye konsantrasyon olmaya çalışıyorsa zamanla konsantrasyon gücü düşer, bu yüzden ara vermek önemlidir. Bundan blogta da bahsetmiştim. Ara verirken daha önce de söylediğim gibi masaya geri dönebilecek şekilde ara verin. Wikihow'da bir de power nap adı verilen 20 dakikalık şekerlemelerden yapın demiş bu önemli, buna ayrı bir yazıda değineceğim.
3 - Bir işi bitirmeden öbürüne başlamayın
Eğer öncekini bitirmeden yeni bir şeye başlarsanız beyne "İstediğim gibi atlama yaparım sorun yok." mesajı vermiş olursunuz ve bunu alışkanlık haline getirirsiniz. Yapmayın. Sıradaki işi düşünmeyin bile. Beyne "Önce önümdekini bitirmeliyim." mesajı verin.
4 - Örümcek Kuralı
Örümcek kuralı şu: Titreyen bir diyapozonu bir örümcek ağının yanına koyarsanız ilk başta örümcek merak eder, "N'apıyor bu liseli?" der, gelir onun ne olduğuna bakar. Fakat o diyapozonu sürekli ağın yanına bırakırsanız örümcek de durumu kanıksar ve diyapozonu sallamamaya başlar, bir daha oraya gelmez.
İşte siz de bu örümceği örnek almalısınız. Sürekli yaşanan, konsantrasyonunuzu dağıtan (ya da sizin dağıtacağınızı sandığınız) ve sonucunu bildiğiniz durumları sallamayıp önünüzdekine odaklanmalısınız. Kapı gıcırdar, kuş cikler filan bunlar hep olağan şeylerdir. Örümcek gibi ufacık hayvan bunları önemsemiyorsa siz de önemsememelisiniz.
5- 5 Tane Daha Kuralı
Bu yöntemi beğendim, aslında yazıyı yazmamın nedeni de bu yöntem.
Sıkıldınız,bunaldınız, konsantrasyon gücünüz azaldı. O zaman "5 Tane Daha" diyin.
"Şu 5 X (artık her neyse) kendimi vererek halledeyim." diyin.
5 Matematik sorusu daha çözün. 5 sayfa daha okuyun. Ama kendinizi sanki yeni çalışmaya başlıyormuşsunuz gibi verin, oflaya puflayarak değil.
Başarabildiyseniz yine "5 tane daha" diyin, başaramadıysanız 5 dakika ara verin. :)
*
Burada kısayollardan bahsettiğim, aşağıda uzun vadeli yollar var. Bunlar:
- Düzenli ve ihtiyacınız olduğu kadar uyumak.
- Plan yapmak.
- Meditasyon yapmak. (Hı?)
- Sağlıklı beslenmek
- İdeal bir çalışma ortamı (gerekirse kütüphaneye gitmek.)
- Egsersiz yapmak.
Bunları zaten çok kez duyduğunuz için çevirmedim ama soru olursa cevaplamaya hazırım.
İyi odaklanmalar.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder