Önceki Soru-Cevap yazısının linki: http://azimliyazar.blogspot.com.tr/2014/02/ygs-lys-soru-cevap.html
Önceki yazıda çok fazla mesaj bulunduğu için yükleme konusunda soru çıkıyor. Bu yüzden yeni soru-cevap mekânı burasıdır. Önceki yazıya sorduğunuz soruları cevaplayacağım ama.
Transfer 2!! adlı yazıda sorduğunuz soruları unutmadım, soranların hepsi 11.sınıf olduğu için arkadaşın finallerinin bitmesini bekleyeceğim.
Kurallar hâla geçerli, çok genel veya müneccimlik isteyen sorular sormayın lütfen. Sorarsanız da sorunuz yayınlanmaz
Attığınız yorumlar denetim kısmına geliyor, bu yüzden siz göremiyorsunuz. Belli bir zaman sonra denetimden kaldırım kaldırdığım gibi cevaplıyorum. Geri dönüş sürem 2 gündür. Genelde bundan erken oluyor ama.
Not: Yazın ne yapmalıyım tarzı sorular gelecek şimdi o yüzden baştan söyleyeyim, 31 Mayıs - 3 Haziran arasında "Yazın Ders Çalışmak" yazısını güncelleyeceğim, böyle tarih verip ileriye atmamın nedeni buradaki yani Bilkentteki birkaç arkadaşa da danışmayı düşünüyorum. Daha detaylı bir rehber yazacağım. Bu konudaki görüşlerim hala YGS Sayısal yerine LYS çalışmanın daha mantıklı olacağı yönünde (YGS kolay olduğu için). Ama her kitleye farklı bir şey önermek lazım, daha doğrusu dürüst denklem çözmeyen birinin limit çalışması abes kaçar.
Ama yazın yapacağınız çalışmanın o kadar da kritik ve aşırı belirleyici bir durum olmadığını da bilin. Ben de sormuştum daha öncesinde 1000. olan bir arkadaşıma. Cevabı tam hatırlamıyorum da "ufaktan şu kadar çöz şu kadar çalış daha sonra tempo kendiliğinden artar zaten." tarzı bir şeydi. Evet tempo kendiliğinden artıyor. Dershanelerin açılması ile YGS arasında 7 ay var bu süreçte konuların %80'i çok rahat biter. YGS zaten biter. "Ben yazın az çalıştım geç kaldım vah vah" lık bir durum yok yani. Önemli olan eylülden itibaren tempoyu arttırarak çalışmak, yatışa geçmemek. Geçen sene birinci olan arkadaşım Fatih Aslan çalışmaya ağustosta başladığını, ayrıca sadece bir dershane geneli sınavda birinci olduğunu başka hiçbir Türkiye çapındaki sınavda birinci olamadığını söylüyor. :) He tabii o adam İzmir Fen liseli ve olimpiyatçı, ama yine de ilk "Yazın Ders Çalışmak" yazımda belirttiğim gibi yazın günde 8 saat ders içeren bir program yapmak başarının anahtarı değil (çünkü iki hafta sonra yatışa geçiyorsunuz), yavaştan (3 saat gibi) başlayıp eylülden sonra (dershane size ödev verdiğinde, denemeler durumunuzu apaçık ortaya koyduğunda) tempoyu arttırarak konuları öğrenmekte.
***
Soru sormak isteyenleri "En yeni yazının altına yorum atma" telaşesinden kurtarmak, başkalarının sorularını incelemek ve başkalarının sorularına cevap verebilmenizi sağlamak, ayrıca yakında yapmayı düşündüğüm yeni transferin okuyucu kitlem hakkında izlenim edinmesini sağlamak adına bu başlığı açmayı akıl edebildim sonunda. :)
Sorularınızı elimden geldiğince cevaplamaya çalışıyorum. Yalnız sorarken şunları göz önünde bulundurun:
***Altın Kural: Blogu en başta 12.sınıf sayısallar için yazdığı söyledim. Çünkü ben öyleydim. O yüzden cevap verirken hep ona göre veriyorum. Bu gruptan değilseniz sınıfınızı ve alanınızı belirtin. Eğer sayısal değilseniz fazla yardımcı olamayacağımı da bilin.
1- Ben de sizin kadar olmasa da meşgulüm. Mühendislik okumak zor iş evet. Gerçi tıp okusaydım bu blog hiç varolmazdı da neyse :)
2- Sorularınızın birçoğunun cevabı blogta mevcut. Arama özelliğini kullanmaktan çekinmeyin.
3- Özel sorularınızı mailden sorabilirsiniz ama mümkün olduğu sürece buradan sormaya çalışın.
4- Sorularınız ne kadar spesifik ve detaylı olursa, gerek benim cevaplarım gerek başkalarının cevapları o kadar detaylı olur bunu unutmayın.
5- 11.sınıf arkadaşlar soru sormadan önce "Ara Sınıflara Tavsiyeler" isimli yazıyı okusunlar. Herkes 11.sınıf mı çalışayım YGS mi diye soruyor. YGS çalışıp çok başarılı olanlar var evet. Ama ben YGS çalışmadım ve bunu nedenleriyle birlikte yazdım. Gerisi size ve sizinle birlikte hareket edecek dershane/okul'a kalmış. (Not: Bu arada 11.sınıf olup da günde aksatmadan 10-20 paragraf sorusu çözün tavsiyeme uyup da güzel sonuçlarla gelenler oldu bu da bir dipnot olsun size.)
Şu tip sorulara malesef cevap veremeyeceğim..
1- "Hiç çalışmadım. Napmalıyım?", tarzı oldukça genel sorular.
2- "MF'yim ne yapmalıyım?", tarzı zaten ne yapmanı söylemek için blog açtığım ve içini yazılarla doldurduğum sorular. (Evet berbat bir cümle oldu.)
3- "Final mi güvender mi?" tarzı hiç çözmedim kaynakları karşılaştırmamı bekleyen sorular. (Çözdüklerimi yazdım zaten.)
Şu tip soruya hemen cevap vereyim:
- Azimliyazar üniversiteye geldin dötün mü kalktı? Ne bu havalar?
Cevap: Vallahi kardeş bu üniversite işi o kadar kolay bir iş değil. :)) Eve ödevlerimi ne zaman yapacağımı planlayarak geliyorum, mailimi açıyorum oradan da ödev yağıyor. Bilgisayar mühendisliği okuduğum için bir de yazılım alanında kendimi geliştirmem gerekiyor. Dizi izliyordum, oyun oynuyordum, bıraktım. Doğal olarak bloga yazın verdiğim kadar önem veremiyorum. En az 60-70 tane yazı yazdım. Bunun üzerine aynı şeyleri yazmamı benden bekleyenleri görünce her zaman eskisi kadar yardımcı olamıyorum.
Benim amacım akademisyen olmak. Yani şu anda yapmaya çalıştığım gibi ileride de öğreten biri olmak istiyorum. Akademisyen olmak için üniversitedeki not ortalaması önemlidir. İyi bir not ortalaması yapmak ise zor iştir. Sınavlara iyi çalışmanın yanı sıra projeler, ödevler, kompozisyon vs. hepsinden iyi puanlar almak gerekir. İşte siz başınızdaki sınav belasıyla uğraşırken biz de böyle şeylerle uğraşıyoruz. :) Ha sizin durum epey kötü, ama geçici, şunun şurasında 5 ay filan kaldı. Sabredin.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder