29 Ağustos 2014 Cuma

1 Günde 2 Katı Hit!

Merhaba Srgz Blog takipçileri. Uzun zamandır Srgz Bloga konuk olmak istiyordum ama ne yazacağıma karar veremiyordum. Birkaç gün önce sadece 1 günde ziyaretçi sayım 2 katına çıkınca bunu nasıl yaptığımı Srgz Blogda sizlerle paylaşmak istedim.
Bloguma sürekli özgün ve güncel içerik giren birisiyim. Genelde WordPress ve SEO konularında yazıyorum ama bu konularda sürekli içerik üretmek mümkün olmuyor. Her ne kadar blogunuzun başarılı olması için belli bir konuda yazmanız gerekse de zaman zaman farklı konularda da yazıyorum. Bu durum hem benim hoşuma gidiyor hemde bloguma farklı kesimlerden ziyaretçi çekmiş oluyorum.
Bildiğiniz gibi şu sıralar bir ALS çılgınlığı var. Bende bu konuda Başından Aşağı Soğuk Su Dök Çılgınlığı başlıklı bir yazı yazı yazdım ve ALS çılgınlığına katılan dünyaca ünlü kişilerin videolarını paylaştım. Bu yazıyı paylaştığım gün çok iyi ziyaretçi çektim ve tam 2 katı hit aldım! Ayrıca bu yazım Wordpress'in en popüler yazıları arasına girdi. Bu durumdan çıkarılacak dersler:
  1. Zaman zaman aşırıya kaçmayacak şekilde blog konunuzun dışında bir şeyler yazabilirsiniz.
  2. Gündemi takip etmek çok faydalı. Sizde gündemi takip ederek blogunuzda paylaşacağınız popüler konular bulabilir ve daha fazla ziyaretçi çekebilirsiniz.
Evet arkadaşlar gördüğünüz gibi zaman zaman blogunuzun konusu dışında yazmakta fayda veriyor. Tabi blog konunuzla çok da alakasız olmamalı. Teknoloji blogunda yemek tarifi yayımlanmamalı yani.
Yazar Hakkında: Küçüklüğümden beri internet meraklısı olan biriyim. Zaman içinde kendimi geliştirdim. Şuan Sekeno adlı blogumda WordPress ve SEO konularında yazıyorum.

19 Ağustos 2014 Salı

Geçmişten Günümüze Sosyal Medya


Türkiye sosyal medyayla tahmin ediyorum ki ilk olarak Facebook’la tanışmıştır. Fazla uzağa gitmeye gerek yok, yaklaşık 2-3 yıl önce, Twitter Türkçe desteği vermeden Türkiye’de  Facebook’a alternatif olabilen bir sosyal paylaşım platformu yoktu. Ama artık Twitter’dan Instagram’a, hatta Türk yatırımı olarak Twitter’dan epey kopya çekilerek yayına sunulmuş Ahsar.com gibi sosyal paylaşım ortamları mevcut. Peki en yararlı olan sosyal ortam hangisi?

Geçen yıla kadar en popüler olan şüphesiz Facebook’tu. Ancak zaman ilerledikçe genç kitlelerin rotası Twitter’a kaydı. Bunun nedeni  Facebook’un klişeleşmiş haliyle birlikte ebeveynlerin de oldukça aktif olarak Facebook kullanmaya başlaması olarak görülüyor.
Şuan bakıldığında, daha geniş kitlelere ulaşmak, insanlara bir şeyler duyurmak için en uygun platformun Twitter olduğunu söyleyebiliriz. Facebook arkadaş listesi uygulamasıyla daha özel, içe kapalı bir sistem. Son zamanlarda eklediği hashtag özelliğiyle insanların ulaşımını biraz daha açsa da Twitter kadar pratik ve geniş perspektifli olamıyor. Ancak Twitter için de şöyle bir dezavantaj söyleyebiliriz. Twitter Türkçe desteği verdikten sonra büyük yığınlar halinde Twitter’a akın eden genç kitleler insanları biraz zor duruma sokuyor. Nasıl derseniz, Twitter’ın gündem maddelerini en çok Tweet atılan hashtag’e göre dizdiği listeyi hepimiz biliyoruzdur. Bu listeye bakınca gündemin çok kaynadığı günler dışında elle tutulur bir tarafı olmayan tabelaların işgal ettiğini görüyoruz. Bu durum apolitik genliğin Twitter’da kendi gündemini oluşturması olarak değerlendirilebilir. Twitter Türkçe desteği vermeden önce Türk kullanıcı sayısı oldukça az ve genel itibariyle olgun olduğu için içeriklerden olumlu yönde faydalanmak daha kolaydı. Ancak şuanda bir tabelaya tıkladığınızda atılan bazı Tweet’lerin birebir aynı olduğunu görüyoruz. Hatta çoğu zaman bu Tweet’leri görmekten esas içeriği okuyamıyoruz. Bu da Twitter’ın kullanıcı sayısını artırmasıyla getirdiği bir dezavantaj olarak sayılabilir.

Bir diğer popüler platform Instagram. Instagram’la ilk tanıştığımda her zaman olduğu gibi ne olduğunu anlayamamıştım. Zamanla anlasam da bana saçma bir ortam gibi geldi. İnsanlar zaten fotoğraflarını daha düzenli olarak Facebook albümlerinde paylaşabiliyor, muhafaza edebiliyordu. Böyle ayrı bir alternatifin ne gereği var diye düşünüyordum. Sonra Instagram hakkında zamanla daha iyi düşünmeye başladım. Facebook’ta da Twitter’da da paylaştığınız yüksek çözünürlüklü bir görsel muhakkak dezenformasyona uğruyordu. Hatta bu yıpranma zaman zaman çok abes bir şekilde belli olabiliyordu. Üstelik Facebook kullanmayan birinin fotoğraflarını düzgün gösterebileceği bir ortam yoktu. Çünkü Twitter fotoğraf göstermek için pek uygun bir ortam sayılmaz. Ve Instagram daha güzel efektlerle fotoğrafları muhafaza edebiliyorken başka bir yerle uğraşmak pek akıl kârı değil gibi. Ben genelde Twitter’da fotoğrafın altına yazmak istediğim şeyle 140 karakter sınırını aştığı için Instagram’da istediğimi yazıp Twitter’a link atmayı tercih ediyorum. Henüz 10 fotoğraf atmışken Instagram’ı aktif kullandığımı söyleyemem ama ara ara işime yarıyor.

Son olarak üzerinde durmak istediğim bir sosyal paylaşım sitesi var. İşleyişi bildiklerimize göre değişik olan bu siteyi de çoğumuz bilmiyor ve kullanmıyoruz. Adı State. Çok eski sayılmaz ama ben bununla karşılaşalı epey oldu.  Burada seçtiğiniz bir başlık hakkında yazmak istediklerinizi yazıyorsunuz. Ve Türkçe desteği olmadığı için Türk kullanıcı sayısı da çok az. Ve hatta bazı gazetecilerin İngilizce yazdıkları dışında aktif Türk kullanıcısı yok denebilir. İleride Twitter gibi patlama yapar mı bilinmez ama kendi isim ve soyisminizle bir adres almanız faydalı olabilir.

Bu yayın Sword Scene tarafından SRGZ Blog için hazırlanmıştır. Şizofrenik analizlerden eleştirel Popüler Kültür yorumlarına, orantısız sahneden güncel haberler ve özel içerikler için Twitter'dan takibe alabilirsiniz: twitter/swordscene 

13 Ağustos 2014 Çarşamba

Novorusya Nedir?

Ukrayna’daki Rusya yanlısı ayrılıkçıların Meclis Başkanı Oleg Tsarev, Rusya başkenti Moskova’da düzenlediği basın toplantısında, Donetsk ile Lugansk bölgelerinin “Novorusya” (Yeni Rusya) adı altındaki birleşiminin resmi bayrağını tanıttı.

“Novorusya” oluşumu adının Çarlık Rusya döneminde Romanov ailesi tarafından tarihe yazıldığını basın toplantısında dile getiren Tsarev, “Bundan böyle bayrağımız silah, sarı, beyaz renklerden oluşacak. Bayraktaki siyah şerit Çarlık Rusya’nın gücünü ve kartalı simgeliyor. Sarı renk Bizans İmparatorluğu Ortodoks Hıristiyanlığı. Beyaz renk ise inanç ve cesaretin simgesi sayılıyor” dedi.

Ayrılıkçı meclisin kabul ettiği “Novorusya”nın bağımsız devlet olma yolunda bir adım daha attığını da vurgulayan Tsarev, “Bölge halkının 12 Mayıs referandumunda alınan bağımsızlık kararlarını adım adım hayata geçirmeye devam ediyoruz” ifadesini de kullandı.

4-10 Ağustos Google'da En Çok Arananlar

Google 4-10 Ağustos tarihleri arasında Türkiye'nin en çok neleri internet başında aradığını açıkladı. Bakın listede neler var neler?


  1. Cumhurbaşkanlığı seçimi
  2. Ersun Yanal
  3. Perseid meteor yağmurları
  4. Recep Tayyip Erdoğan
  5. Ekmeleddin İhsanoglu
  6. Kevin Constant
  7. İbrahim Çelikkol- Sinem Kobal
  8. Yasin Öztekin
  9. Oy kullanmama cezası
  10. Ebola virüsü

Google Trends aracılığı ile en çok aranan kelimeleri görüp, bu kelimeler üzerine özgün makaleler hazırlayarak ziyaretçi trafiğinizi arttırabilirsiniz.

Google Domain İşine Girdi!Google Plus Hikayeleştirme ÖzelliğiYandex Google'a Rakip Olabilir mi?Google'dan Beni İzleme SeçeneğiGoogle'ın Vefat Eden EvlatlarıGoogle Bunun Farkıda mı?Google İnsanlığı Ele Geçirecek!Google EfsaneleriGoogle'dan g.co HareketiGoogle Doğrulama Kodu Ücretli Midir?

11 Ağustos 2014 Pazartesi

Yatay ekranda telefon klavyenizi küçültün!

Telefonunuzu yan çevirdiğinizde klavyenin tüm ekranı kaplaması sizi rahatsız mı ediyor?

Eğer (root'lu) bir Android kullanıcısıysanız, bir yazı ekranında telefonunuzu yan çevirdiğiniz zaman yazı alanının bütün ekranı kapladığının büyük ihtimalle farkındasınızdır. Eğer bu durumdan hoşnut değilseniz de, bu problemi çözmeniz için basit bir yöntem bulunuyor:

Xposed modüllerinden birini telefonunuza yüklemek.
Disable Fullscreen Keyboard adlı Xposed modülünü yüklediğiniz zaman, yazı yazdığınız bölümün normal boyutlarda kalabilmesini sağlıyor. Ancak bu modülü akıllı telefonunuza yüklemek için öncelikle telefonunuza Xposed Framework'ü yüklemeniz gerekiyor (root gerekli).

Framework'ü telefonunuza yükledikten sonra, modülü yükleyebiliyorsunuz ve bu yüklemenin ardından telefonunuzu baştan başlatmanız gerekiyor.
Bu modülde belirlemeniz gereken bir ayar bulunmuyor. Bir kez modülü aktif hale getirdikten sonra, otomatik olarak yazı girişi bölümünün boyutu küçülüyor.

Mesajlaşma uygulamalarında bunun anlamı, mesaj geçmişinizin daha büyük bir bölümünü görebilmeniz anlamına geliyor. Tabii ki bu modül başka uygulamalarda da işe yarıyor. Ayrıca modül, SwiftKey, Swype ve Google Keyboard gibi diğer klavyelerde de işe yarıyor.


9 Ağustos 2014 Cumartesi

Google'dan Cumhurbaşkanlığı Seçimi Logosu


Google, tr uzantılı sitesinde 2014 Yılı Cumhurbaşkanlığı seçimi için özel bir logo hazırladı. Google'ın bu konuda bir güzellik yapıp yapmayacağını merak ediyordum. Yarında tatil olduğu için 00:00 saatini beklemye başladım. Google logo değişikliği yapacak mıydı acaba?

Saatler 00:09'u gösterdiğinde Google logosunu değiştirdi ve Cumhurbaşkanlığı seçimi için hazırladığı özel logoyu sitesine yerleştirdi.

Yarın hepimiz gidip, Cumhurbaşkanını seçmek için oy kullanacağız.

Hali hazırda 3 aday var. Erdoğan, Demirtaş ve Çatı Aday (!) İhsanoğlu...

Bu üçü arasında seçim yapmak zorunda bırakılıyorsam benim yapacağım bir şey yok.

Cumhurbaşkanını halk seçecek yalanına inanmamı kimse beklemesin. Biz sadece bize gösterilen 3 adaydan birini seçeceğiz. Cumhurbaşkanlığına aday olmak için 40 milletvekili imzası olmalı zorunluluğu kalkmadan halk seçiyor dememiz abesle iştigaldir.

Yine de vatanımıza, milletimize, dinimize ve devletimize hayırlı bir seçim olmasını dilerim.

Google'ın Cumhurbaşkanlığı için hazırladığı logo ise şöyle...


Sıralamada HTTPS'nin Önemi

Geçtiğimiz günlerde Google, HTTPS yani SSL sertifikasının aramalarda önem arz edeceğini duyurdu. Bir çok web tasarım ve teknoloji sitesinde Google'ın bu hamlesi ile Pagerank değerlerimizin değişeceği, güvenli bağlatı kullanan sitelerin aramalarda üst sıralara çıkacağını okuduk / okudunuz.

Dilerseniz herşeye baştan başlayıp ilk önce HTTPS nedir, SSL nedir bunu cevaplayalım.

HTTPS Nedir?
SSL Nedir?
Bir çok sitenin adresinde www. dan önce HTTP geldiğini görürsünüz. Bunun açılımı Hypertext Transfer Protocol demektir. Türkçeye çevirecek olursak Veri Aktarma Protokolü diyebiliriz. HTTPS ise Hypertext Transfer Protocol Secure yani Güvenli Veri Aktarma Protokolü şeklindedir.

Yani HTTPS ile başlayan sitelerin veri aktarım işini, veri transferi işlemini güvenli bir şekilde yaptığını anlatır.

HTTPS bağlantısı edinebilmek için SSL sertifikası almamız gerekir. Bu ücretli bir işlemdir. Sanırım bu işlemin ücretli olduğunu aktardığımız andan itibaren Google'ın neden HTTPS'de ısrar ettiğini anlamışsınızdır.

İnternetin ve Teknolojinin etinden, sütünden, derisinden faydalanan Google yine para kazanabileceği bir işe girişiyor ve alternatifsiz internet devi olarak tüm internet kullanıcılarını buna mecbur ederek para kazanmayı hedefliyor olabilir.

SSL sertifikası ise para ödeyerek satın aldığınız bir hizmetin adresinizin yanında güvenli olarak görünmesinden ibarettir.

Bu SSL sertifikasını ve HTTPS uzantısını e-ticaret siteleri, ödeme alan siteler kullanır. Bunun amacı da ödeme yapmak için girdiğimiz kredi kartı yada başka bilgilerimizin güvenlikli bir şekilde korunması içindir.

İnternetten alış veriş yaparken dikkat edilmesi gereken en büyük husus sitenin başında HTTPS olup olmadığıdır.

HTTPS'nin SEO'ya Etkisi Nedir?
HTTPS bu güne kadar SEO konusunda hiç bir etki de bulunmuyordu. Sadece yukarıda da belirttiğim gibi ödeme işlemlerinde güvenliği sağlıyordu.

Ancak Google'ın bu son açıklamasından sonra  anlıyoruz ki, SSL sertifikası kullanan siteler SEO konusunda ayrı bir önem arz edecektir.

Bu güne kadar HTTPS'nin sitelerimize olumlu ve olumsuz olmak üzere 2 adet etkisi bulunuyordu.

1-) Sitemizin başında HTTPS'yi gören kullanıcılar, bunun ne manaya geldiğini bilenler sitemize güvenle yaklaşıyordu.
2-) HTTPS ile başlayan siteler HTTP ile başlayan sitelere göre biraz daha geç açılıyor. Yani sitemizin açılış hızını düşürüyor.

Google'ın yaptığı açıklamadan anladığımız kadarıyla HTTPS artık bir sıralama faktörü olarak kullanılacak.

Google bir süre önce tüm servislerini Gmail başta olmak üzere HTTPS bağlantısına kavuşturmuş ve bunun öneminden bahsetmişti.

Google şöyle bir açıklama yaptı;
“ For now it’s only a very lightweight signal — affecting fewer than 1% of global queries, and carrying less weight than other signals such as high-quality content — while we give webmasters time to switch to HTTPS. But over time, we may decide to strengthen it, because we’d like to encourage all website owners to switch from HTTP to HTTPS to keep everyone safe on the web.”


Yani HTTPS ile başlayan bağlantıların sıralamada %1 gibi bir oran da etki edeceğini söylüyor. Özgün içeriğin, kaliteli içeriğin daha fazla önem arz ettiğinin altını çiziyor. İlerleyen zamanlarda bu %1'lik önemin artacağını ve insanların HTTPS'ye geçmeleri için teşvik edileceği açıklanıyor.

Google Neden HTTPS'ye Önem Vermeye Başladı?
Google internetin en çok kazananı ve en büyüğü olarak bazı önlemler almak zorundadır. Her internet kullanıcısının bir Gmail hesabı olduğunu düşünürsek, HTTPS ile başlamayan bir Gmail hesabının ele geçirilmesi daha muhtemeldir. Bir çok internet kullanıcısı internetteki tüm şifrelerini aynı yapmaktadır. Yani Gmail hesabının şifresi ile bir başka üyelik gerektiren hizmetin şifresi aynı olabiliyor. Daha açık şekli ile bir kullanıcının şifresi ele geçirildiğinde Gmail hesabı da ele geçirilebilir. Geçtiğimiz günlerde Rus hackerların yaptığı bazı hamleler Google için ürkütücü olmuş olabilir.

Bir diğer sebebi ise yine yukarıda bahsettiğim maddi sebeptir. SSL sertifikası yani HTTPS bağlantısı ücretli olarak satılmaktadır. Bunun için dünya üzerinde satış yapan onlarca site vardır. Bunların en başında gelen bazı sertifika satıcısı firma şunlardır ; VeriSign,  Comodo, Geotrust, ve RapidSSL gibi firmalardır.

Google bu sertifika işine girerek kullanıcılara sertifika satışı yapacağını düşünebiliriz. Bu da Google'ın hayrına bir iş yapmadığının göstergesidir.

Sonuç
Eğer bir e-ticaret siteniz varsa, ödeme alan bir siteniz varsa SSL sertifikasını mutlaka almalısınız. Bunu Google sıralamalarında üst sıralarda yer almak için değil, müşterilerinizin ya da kullanıcılarınızın güvenliği için yapmalısınız.

Bu konuda nacizane fikirlerimi beyan ettim. Sizde bu konuda neler düşündüğünüzü yorumlar kısmından iletebilirsiniz.




5 Ağustos 2014 Salı

Facebook Otomatik Video Oynatmayı Kapatma

Facebook, sosyal Ağ dünyasındaki yerini korumak için yenilikçi adımlar atıyor. Her geçen gün farklı amaçlara hizmet eden yeni bir sosyal ağ ile tanışıyoruz. son olarak Vine isimli sosyal ağda kullanılan otomatik oynatma özelliğini Facebook'taki videolarına uygulayan Facebook bu özelliği ile bazı kullanıcıları sıkıntıya soktu.

Otomatik video oynatma özelliği sayesinde kotalı internet kullanıcıları maddi bir sıkıntı ile karşı karşıya kalabilir. Kimisi iş yerinde ofiste Facebook'ta gezinirken otomatik açılan videolardan şikayetçi, kimisi gecenin sessizliğinde otomatik oynatılan videolardan şikayetçidir.

Facebook bu uygulamasını bazı kullanıcıları üzerinde kullanmaya başladı ve kısa zaman sonra tüm kullanıcılar için geçerli bir uygulama olacak. Bu uygulama için bazı kullanıcıların ekranın da aşağıdaki uyarı penceresi açılarak kullanıcılara duyuruldu.


Facebook Otomatik Video Oynatma Nasıl Kapatılır?
Eğer sizde de videolar otomatik olarak oynatılıyorsa, videolar otomatik olarak açılıyorsa bunu engellemek için aşağıdaki tarifi izleyerek yapabilirsiniz.

Ayarlar > Videolar sekmesinden Açık olan bölümü ‘Kapalı’ olarak değiştirdiğinizde videolar kendiliğinden kapanacaktır.


1 Ağustos 2014 Cuma

Facebook Oyun İstekleri Nasıl Engellenir?

Facebook'tan o kadar çok oyun isteği alıyorum ki, bazen insanların hangi ara bu kadar oyun oynamaya vakit bulduklarına şaşırıyorum. Facebook bir iletişim ve etkileşim mecrası iken tamamen farklı amaçlar için kullanılmaya başlandığını söyleyebilirim.

Bu konuda daha önce ''Facebook Amacından Sapmıştır'' isimli yazımda sitemimi dile getirmiştim.

Benim muzdarip olduğum Facebook oyun isteğinden yakınanlar için araştırdım ve Facebook Oyun İsteklerinin nasıl engelleneceğini öğrendim. Uyguladım çalışıyor. Artık kafam rahat.

Facebook Oyun İstekleri Nasıl Engellenir?

1.Adım - Facebook'un sağ üst kısmında yer alan Kilit ikonunun yanında yer alan ok işaretine tıklayıp Ayarlar bölümüne geliyoruz.

2.Adım - Buradan sol taraftan yer alan 'Engelleme'yi seçiyoruz.

3.Adım - Sonrasında en aşağıda bulunan 'Uygulama engelle'de engellemek istediğimiz uygulamanın adını yazıyoruz. Bu sayfadan ayrıca etkinlik davetlerini ve uygulama davetlerini de engelleyebilirsiniz.

Hepsi bu kadar, artık oyun isteklerini engellemiş oluyorsunuz.