Sitenin eşit ağırlıkçılara özel ilk yazısı hayırlı uğurlu olsun. Bu yazıyı yazan Dilan'a çok teşekkür ederim. :) Yazıyı çok beğendim, özellikle hazırladığı kartlarla edebiyat çalışmayı zevkli hale getirmesi çok güzel.
*****
Merhaba, öncelikle sizi şuraya alalım ben kimim neyim:
http://forum.donanimhaber.com/m_94183082/f_//tm.htm#94200806
Dün de resmi olarak Boğaziçili oldum arkadaşlar :) İnşallah darısı başınıza olacak.
Başlamadan önce önemli not : Yazacaklarım belli bir birikime sahipler (Anadolu lisesinde okuyup 11de çalışmış olanlar) için geçerli. Yani 1.dereceden denklem bilmiyorsanız tabii ki yazın LYS çalışmayın gidin temelinizi yapın.
Öncelikle, eğer bu yazıdan sadece tek bir şeyi uygulayacak olursanız o şu olsun: YAZIN YGS ÇALIŞMAK PİŞMANLIKTIR. Bunu bu kadar emin söylüyorum çünkü yaşadım. 1 ay boyunca yerimde sayarak en verimli zamanlarımı harcadım çünkü bana neden ygs çalışmamam gerektiğini kimse söylemedi.
Neden YGS Çalışılmamalı?
1. YGS'nin %50si çalışmaksa %50si şans ve zekadır. Eğer o an şansınız yaver gitmez ve heyecana kapılırsanız (ki ilk kez girenlerin çoğu heyecana kapılır) normalde yaptığınız puanın (çok) altında yapabilirsiniz.
2. Hem daha zor, hem daha çok, hem daha uzun koskoca LYS konuları duruyorken 8.sınıf sorusunun sorulacağı YGS'ye bu kadar önem vermek delilik olur.
3. Birkaç hafta sonra (mezunlar için 1 ay) zaten dershane açılacak ve YGS yüklenecekler. Şu an çok hevesli olduğunuz için de zaten yalayıp yutacaksınız.
DÜNYANIN EN ŞİRİN DERSİ: MATEMATİK
Arkadaşlar lütfen matematikten korkmayın. Birçoğunun TM seçmesinin nedeni de bu aslında ama özellikle LYS konuları sizden sadece emek istiyor. Çok zeki olmanıza veya 9.sınıftan beri günde 500 soru çözüyor olmanıza gerek yok. Tek yapmanız gereken her konuya gerektiği değeri vermek.
12LER: Zaten dershanenin açılmasına 1-2 hafta kaldı. Bu haftada size önerim trigonometriyi bitirmeniz. Hiçbir işiniz yok şu an sadece trigonometri bile çalışsanız YGS'den sonra kendinize teşekkür edersiniz. Trigonometri dedim çünkü uzun bir konu ve her yerde karşınıza çıkacak. Düşman değil dost olarak şimdiden halledin. Fem çözebilirsiniz (güzel temel attırıyor) ya da herhangi bir kitaptan bitirin. !!!! Yapamadığınız soruları kesin ve dosyalayın YGS'den sonra herkes kitap bitirirken siz onları çözüp deneme çözeceksiniz!!!!
Dershane açılınca, dershaneyi takip edin yani anlamanıza göre 1-2 kitap bitirin. Ama sadece bunla kalmamalısınız arkadaşlar bu 1 aylık hızlandırmada anlatılacak konular gerçekten basit. Sayılar, 2. derece denklemler falan. Sadece bunlarla en verimli zamanı doldurmayın. Mat2den alın başınızı gidin 11 konularını bitirin çok rahat edersiniz. Kolay diye küçümsemeye hiç gerek yok karmaşık sayılardan son zamanlarda ne kadar zor çıktığını görmüşsünüzdür. Hem daha yeni gördünüz o konuları ekstra video falan da izlemenize gerek yok hatırlarsınız. (Ama isterseniz youtube'da Behzat Rasuli baya bi 11 konusu anlatıyor) Tabi burda da soruları kesip dosyalamayı unutmuyoruz, onlar sonra bize lazım olacak.
(Dosyalama konusu: Yapamadınız soruyu hocaya sordunuz anlattı, eve geldiniz açıp tekrar ediyorsunuz hmm şöyleymiş ben şurayı görememişim, tamam tamam diye. Sonra soruyu bi güzel siliyorsunuz ertesi gün tekrar çözmeyi deniyorsunuz. Çözdünüz mü tamam atıyorsunuz onu dosyaya. Çözemediyseniz bir yıldız atıyorsunuz o soruya tekrar hocaya sorup aynı işlemi uyguluyorsunuz. Ama silme kısmı bir süre sonra bayabiliyor böyle olursa ara sıra dosyadan rasgele soru seçip tekrar edebilirsiniz.)
MEZUNLAR: Açık ve net arkadaşlar mat2ye yüklenin. 10-11 bitirmenizi tavsiye ederim acayip rahat edersiniz.
MAT 1: Bence en çalışabilitesi olan konu problemler. Diğerleri zaten kolay çıkıyor, ve lys dururken çalışmak anlamsız. Problem fasikülü bitirip kendi taktiklerinizi oluşturabilirsiniz.Bununla ilgili bir kız çok güzel şeyler söylüyordu:
http://www.frmtr.com/hayat-bilgisi/5015643-bir-kizin-basari-hikayesi.html
GEOMETRİ: Geldik diğer korkulu rüyaya. Eğer temeliniz yoksa doğruda açılardan başlayın hiç korkmayın, tek önemli nokta ''görme yeteneği'' kazanabilmek için sık tekrar etmek ve çok soru çözmek.
Eğer temelinz varsa, 10.sınıfı yalayıp yutmanız yeterli olacaktır. Güzel bir üçgen bilgisiyle dershaneyle birlikte götürürseniz full bile çekebilirsiniz.
COĞRAFYA: Burda da LYS çalışmak anlamsız çünkü zaten hepsi ezber ve YGSden başka çok fazla konu yok. Yani sağlam bir YGS ile hem YGS'yi atlatırsınız hem de 2 ayda kolaylıkla LYS'yi halledebilirsiniz. Örneğin benim gibi TM3'ten tercih yapacaklar için coğrafyanın hayati önemi var katsayısı çok yüksek. Yani şu an YGS'yi silip süpürmek için en güzel zaman. 12'lerin zamanı olmayabilir ama mezunların bitirmesini öneririm. 12'ler de gidebildiği yere kadar (mesela dış kuvvetler kalabilir uzun ve ezber bi konu) bitirin. Ama örneğin Dünyanın Şekli ve Hareketleri konusu, iyi bir hocadan dinlemeyip ezber yaparsanız kaçırabileceğiniz bir konu. Onu da dershanede dinlemeye bırakabilirsiniz mesela. Artık burda kararı siz vermelisiniz demek istediğim ''hoca anlatmadan anlamıyorum'' dediğiniz konuları dershaneye bırakın kendi kendinize anlayacağım diye zaman kaybetmeyin. Ha tabii ki diğerlerini de zaten dershaneyle tekrar edeceksiniz.
Burda en önemli şey kendi notlarınızı -eğer yoksa- çıkarmanız çünkü sene içinde açıp oradan tekrar etmenin çok büyük önemi var.
TÜRKÇE: Bir TM için Türkçenin önemini belirtmeme gerek yok herhalde, hayatınızı kurtaracak ya da sizi batıracak ders Türkçedir. Günde 2 paragraf testi çözmeye hemen bugün başlayın. Dilbilgisini dert etmeyin zaten maximum 4-5 soru geliyor onları da dershane hocanızdan dinlemekle yapabileceğinizi düşünüyorum. Yazın en önemli şey paragraf olmalı, azimliyazar'ın anlattıkları zaten baya yararlı, ben de kesinlikle konu anlatımına çalışılması gerektiğini düşünüyorum.
TARİH: Bu konuda tek önerim çok soru çözün olabilir. Ben yazın hiç tarih çalışmadım çünkü sadece YGS odaklı bir ders ve ezber falan istemiyor sizden sadece yorum yeteneğinizi geliştirmenizi istiyor. Bunu da ancak çok soru çözerek kazanabilirsiniz -eğer benim gibi ilgili değilseniz-
EDEBİYAT: Kart yapın arkadaşlar. Günde en az 1 kartla başlayın, bu kartları her yere asın ve yemek yerken ailenizle sohbet etmek yerine o kartları okuyun. Dişinizi fırçalarken, aynaya bakarken (hayır abartmıyorum) o kartlara bakın. Bir süre sonra alışkanlık haline gelecek. (Şu an dişlerimi fırçalarken bir eksiklik hissediyorum mesela) Şöyle düşünün bir ilanı her yere astıklarında ''Off ezberledim artık her yerde o reklam'' demiyor muyuz? Edebiyatta da aynı şey geçerli.
Kendi kartlarımdan birkaç örnek:
Önceleri kağıdın bir tarafına yazarın adını yazıp diğer tarafına bilgi ve eserlerini yazıyordum, sonra ikisini de aynı tarafa yazmaya başladım daha rahat ettim çünkü görsel hafızam var ve o sayfa aklımda kalıyordu. Siz de deneyip kendinize uygunu bulabilirsiniz. Kartların şekilleri eserlerle bağlantılı da bağlantısız da olabiliyordu ama genelde bağlantılıydı, en önemli şeyse bütün kartlar farklıydı yani beyaz kağıdın üstüne aynı renk kalemle yazmadım hepsini.
Tabii burda en önemlisi azimliyazar'ın da dediği gibi tüm gün- her gün çalışmaya şimdiden alışmak. Facebook, twitter, instagramla hala vedalaşmadıysanız hemen şimdi kapatın ya da dondurun. SOSYAL MEDYA BİR YERE KAÇMIYOR AMA SİZİN İSTEDİĞİNİZ OKUL VE BÖLÜM KAÇIYOR. Sınavdan sonra isterseniz facebook'a yapışık yaşarsınız ama şu an insanların fotoğraflarına bakmaktan daha önemli işleriniz olduğunun farkına varın.
Bayramda el öpmeye gitmeyin vs dememe zaten gerek yok diye düşünüyorum, çok iyi çalışırsanız son gün kendinize bir ödül verebilirsiniz sadece. Kolay gelsin :)
Dilan
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder